Gąbki i zmywaki do mycia
Gąbki do mycia, to najpopularniejsze, najtańsze i najwygodniejsze rozwiązanie, jeśli chodzi o prawidłowe i skuteczne usuwanie zabrudzeń z naczyń.
Zalety
Gąbki do mycia naczyń obok detergentów, są najważniejszym narzędziem, pozwalającym nam usunąć resztki przyklejonego jedzenia czy tłuste osady. Zaletą gąbek jest ich uniwersalność. Można je stosować praktycznie do wszelkich naczyń, a ich poręczność i rozmiar, pozwalają na szybkie usuwanie wszystkich zabrudzeń. Gąbki oraz zmywaki, to też rozwiązanie najtańsze. W odróżnieniu od skomplikowanych przyrządów do mycia naczyń koszt gąbki to jedynie kilka złotych, a sam produkt zazwyczaj sprzedawany jest w wygodnych zestawach, gdzie po zużyciu, możemy natychmiast wymienić daną gąbkę na nową. Dzięki temu nie jesteśmy zmuszeni do biegania po sklepach, za każdym razem, gdy pojawia się potrzeba wymiany gąbki do mycia naczyń.
Jak często wymieniać gąbki?
Aby odpowiednio zadbać o czystość naczyń i nasze zdrowie, gąbka powinna być regularnie wymieniana na nową. Mimo tego, że zmywaki każdorazowo nasączane są płynem do zmywania naczyń, a czasami też specjalnym środkiem antybakteryjnym, to na ich powierzchni gromadzą się bakterie, które w dużym nagromadzeniu mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Szacuje się, że na szesnastu centymetrach kuchennej gąbki, która nie została wymieniona przez dłuższy czas, może znajdować się nawet ponad trzysta sześćdziesiąt mikrobów. Ciepłe i wilgotne środowisko, jakim jest powierzchnia gąbeczki do zmywania naczyń, jest bowiem niemal doskonałą wylęgarnią drobnoustrojów. Na nie wymienianych gąbkach znajdziemy pałeczkę zapalenia płuc, bakterię wywołującą zapalenie opon mózgowych, gronkowca złocistego, salmonellę, Escherichia coli, a także bakterię Acinetobacter odpowiedzialną między innymi za zakażenia skóry. Z tego powodu, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo i nie doprowadzić do pojawienia się choroby, gąbka powinna być wymieniana przez nas po około tygodniu jej używania. Regularna wymiana gąbki jest tutaj gwarancją nie tylko czystych naczyń, ale też naszego bezpieczeństwa.